12 Ağustos 2008 Salı

biz size geldik bitlendik...


"o piti piti
karamela sepeti
terazi lastik cimnastik
biz size geldik bitlendik
son dersimiz matematik
tik tik tik. tik."

çocukken kafamız daha mı iyiydi acaba? bu ne lan?

o piti piti - prozidiye uymak amacıyla götü boklu bir çocuk tekerlemeye "o" sesini eklemiş. aslında "pisi pisi" olarak başlıyan bu mısra, aynı götü boklu ve aynı zamanda peltek olan bu pepe tarafından halka "piti piti" olarak lanse edilmiş, ve böyle kabul görmüştür.

karamela sepeti - çocuk devam ediyor. tek başına kediyi yakalayamayan çocuk, arkadaşına şeker teklif ederek yardım istiyor. yani demek istiyor ki, "gel biz bu kediyi köşede kıstıralım ve tartalım." şeker olarak bir sepet karamela ikram etmesinden anlıyoruzki, bu çocuk zengin bir muhitte oturuyor.

terazi - bu tamam, kediyi tartıcak çünkü.

lastik - bu da tamam, kedi terazide rahat durmucağından, bağlamak icab ediyor.

cimnastik - bu ne lan? (çok düşündük ama bunu bulamadık yani.)

tekerlemenin merkezini oluşturan bu bölüm, adeta bir nakarat havasında. dikkat edin;

biz size geldik bitlendik - çıkarttığımız sonuç; zengin muhittede bit olabilir. olabilir, insanlık halidir. ama yani nasıl bir sosyal çevreyse, her birbirine giden bit kapıyor. bu nasıl bir mantıktır? sen tekerlemeyi söyle defalarca, gitte o biti temizleme. ne pis insanlardır bunlar? şimdiki kafam olsa, gözümün içine baka baka "biz size geldik bitlendik" diyen mahalle arkadaşlarımla top oynar mıydım?

son dersimiz matematik - verilmek istenen mesaj yerinde; "hayat bir matematiktir." kediyi yakalamak amacıyla küçük oyunlar kurgulamanın bir uzantısıdır bu.

tik tik tik - küçük yaşta insanları içten pazarlıklı , alicengiz tipler olmaya iten, gizli bir komplodur bu. ebeyi seçene kadar tik tik tik şeklinde uzatılabilir.

bu tekerleme beni çok yordu. tam anlamı ile çözümleme yapmak 17 senelik bir tedrisat hayatını gerektiyormuş demekki.

ama bir hafifleme var.

Hiç yorum yok: